Proefwerkpuzzel

Wiskundigen zijn vaak op zoek naar de kortste en gemakkelijkste oplossing. Vandaag kwam ik er bij het surveilleren achter dat deze strategie niet altijd werkt. Een van mijn taken was om te controleren of iedereen er was. Nu stonden er 20 leerlingen op mijn lijst en waren er 20 leerlingen in het lokaal. Daaruit concludeerde ik dat iedereen er was. Deze conclusie bleek achteraf echter onjuist. Er waren namelijk drie leerlingen die niet op mijn lijst stonden en er ontbraken dus ook drie leerlingen…

Tijdens dit uur surveilleren heb ik wel weer een leuk idee bedacht. Op mijn school moeten de leerlingen blijven zitten als ze klaar zijn met de toets totdat de bel gaat. Daarbij mogen ze een boek lezen, maar de meeste leerlingen vergeten een boek mee te nemen en vervelen zich dus. Dit is een ideaal moment voor een wiskundige puzzel. Voortaan neem ik daarom een wiskundige puzzel mee voor leerlingen die klaar zijn met hun toets. Maandag wordt het dit raadsel:

OppervlakteIsOmtrek

Een 4 bij 4 vierkant heeft de bijzondere eigenschap dat de omtrek (die is 4+4+4+4=16 bij dit vierkant) even groot is als de oppervlakte (4 \cdot 4 = 16). Zoek uit of er meer rechthoeken zijn waarvan de omtrek even groot is als zijn oppervlakte.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s