Boerhaave museum

Vandaag ben ik met VWO5 naar het vernieuwde Boerhaave museum gegaan. We begonnen met een rondleiding die ging over hoe verschillende voorwerpen ons wereldbeeld hebben veranderd.

Een goed voorbeeld was de telescoop. Voordat we een telescoop hadden, zagen we de aarde als de unieke centrale plek in het universum. Door de telescoop zagen we echter dat de maan ook bergen en dalen heeft en dat andere planeten ook manen hebben. Daardoor gingen we ons afvragen of onze planeet eigenlijk wel zo bijzonder was. Door deze vragen en de precieze waarnemingen die de telescoop mogelijk maakten, gingen we begrijpen dat de aarde niet het middelpunt was…

Na de rondleiding ben ik naar de (tijdelijke) wiskundetentoonstelling gegaan. Hier heb ik samen met een paar leerlingen tegelpatronen gelegd, zoals `de zevensterren uit Mosul‘. Dat was nog een flinke uitdaging, maar het is gelukt!

tegelpatronen
`De zevensterren uit Mosul’

Dit soort tegenpatronen maken mij altijd blij, omdat het mij doet denken aan het eerste wiskundeboek dat ik heb gekregen. Dat is het boek Het Symmetrie Monster van Marcus du Sautoy.

symmetriemonster

Het boek gaat over van alles en nog wat. Dit soort betegelingen komen voor wanneer Marcus op een reis naar het Alhambra bij alle betegelingen probeert te achterhalen wat de symmetrieën van de betegeling zijn. Dat is lastig zat: probeer maar om alle punt- en lijn-symmetrieën in de betegeling `de zevensterren van Mosul‘ te vinden.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s