Priemfactorisatiepuzzels

Ik las een artikel in de Euclides helaas net te laat. Vlak voordat ik het las, had ik een les aan een tweede klas gegeven met behulp van dit oefenblad over wortels. De standaardsommetjes gingen prima, maar de verdiepingsopdracht waarin ze wortels moesten vereenvoudigen vonden ze lastig. Het idee van die opdracht was dat ze \sqrt{12} zouden leren vereenvoudigen naar 2\sqrt{3}. Daarvoor moeten ze de volgende stappen maken: \sqrt{12} = \sqrt{4\cdot 3}=\sqrt{4}\cdot \sqrt{3}=2\sqrt{3}.

Vooral de eerste stap is lastig waarin je een getal probeert te schrijven als een kwadraat vermenigvuldigd met een ander getal. Zo kun je 72 schrijven als 36 (een kwadraat) keer 2. Daarom geldt \sqrt{72}=\sqrt{36}\cdot\sqrt{2}=6\sqrt{2}. Leerlingen hebben echter moeite om te herkennen dat ze het kwadraat 36 moeten hebben.

Dit is waar het artikel in de Euclides om de hoek komt kijken. Paul Durenkamp heeft namelijk een puzzel ontwikkeld waarmee leerlingen dit gevoel voor getallen kunnen ontwikkelen. De puzzel is om (priem)getallen in de rondjes te zetten, zodat de getallen in de grijze vakjes het product zijn van de omliggende vakjes.

Priemfactoriesatiepuzzel

Volgens Paul worden door leerlingen door deze puzzels beter in het vereenvoudigen van wortels en in het ontbinden van factoren. Ik denk dat hij gelijk heeft en ga het binnenkort testen in de klas. Daarvoor ga ik onder andere de puzzels van Paul Durenkamp gebruiken.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s