Logica

Vanaf dit jaar zit logica in het eindexamenprogramma van wiskunde C. Voor een deel zijn de eindexamenvragen logische puzzels, zoals deze puzzel uit het Pilot-examen van 2015:

De tweelingbroers Tweedledee en Tweedledum zijn uiterlijk niet van elkaar te onderscheiden. Om de verwarring te vergroten, hebben ze de volgende afspraak gemaakt:

  • Op maandag, dinsdag en woensdag liegt Tweedledee bij elke vraag die hem gesteld wordt en op alle andere dagen spreekt hij de waarheid.
  • Op donderdag, vrijdag en zaterdag liegt Tweedledum bij elke vraag die hem gesteld wordt en op alle andere dagen spreekt hij de waarheid.

Op zekere dag ontmoet Alice de tweeling en vraagt elk van hen: `Hoe heet jij?’
De ene tweelingbroer heeft een groene jas aan en zegt `Tweedledee’.
De andere tweelingbroer heeft een rode jas aan en zegt `Tweedledum’.

Onderzoek hoe de broer met de groene jas heet.


Naast dit soort logische puzzels zijn de eindexamenvragen voornamelijk vragen, waarbij je met logische symbolen en zinnen moet redeneren. Deze manier van denken kun je op een leuke manier trainen met het spel Not Not op je mobiel of tablet.

In het spel moet je steeds in beperkte tijd naar links, rechts, boven of beneden swipen. De tekst in het midden vertelt je wat je moet doen. In het begin is het gemakkelijk, zoals in het plaatje hieronder:

notnot_linksaf

Daarna wordt het echter steeds uitdagender. Zo komen er bijvoorbeeld kleuren en paradoxen bij. Bij een paradox werkt geen enkele uitgang en moet je geen enkele kant op swipen. Hieronder zie je een simpel voorbeeld van een paradox.

notnot_paradox
Geen enkele uitgang is blauw. We kunnen dus geen kant op!

De opdrachten worden steeds lastiger tot je in het laatste level te maken krijgt met zeer pittige opdrachten. Probeer de puzzel hieronder maar op te lossen (het bord met de streep op de achtergrond betekent dat je precies het tegenovergestelde moet doen van wat er staat):

Notnot_laatstelevel
In het spel Not Not krijg je maar 2 seconde de tijd om te bepalen welke kant je op moet.

Als je genoeg speelt, gaan dit soort uitspraken op een gegeven moment echter vanzelf. De logica-vragen op het eindexamen worden dan ook direct een stuk haalbaarder. Alle logica-vragen heb ik in dit bestand gebundeld van het eindexamen en hier vind je de antwoorden.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s