Kangoeroekamp

Op donderdag 15 maart doen leerlingen uit zo’n 50 landen mee aan de Kangoeroewedstrijd. Dit is een wedstrijd met een aantal uitdagende puzzels. Een voorbeeld van een puzzel uit de wedstrijd voor de bovenbouw (en 3VWO) van de middelbare school vind je hieronder:

Kangoeroe_puzzel

Naast dat het leuk is om aan deze wedstrijd mee te doen, zijn er ook hele leuke prijzen te winnen. Van de allerleukste prijs profiteer ik al jaren mee. Ik begeleid namelijk samen met Djurre Tijsma de Nederlandse groep op het internationale kangoeroekamp dat in de buurt van Berlijn georganiseerd wordt. Hiervoor worden uit ieder land de tien beste leerlingen uit 3/4 VWO uitgenodigd.

Tijdens de negen dagen dat dit kamp duurt, volgen de leerlingen iedere ochtend in een kleine groep een wiskundeworkshop. Deze workshops gaan vaak over gave onderwerpen. Zo hebben we in een workshop geleerd hoe optische illusies als in de video hieronder werken en hebben we varianten hiervan gebouwd.

Tijdens andere workshops hebben we geleerd hoe 3D-brillen werken en hebben we onze hersenen laten kraken over onderwerpen als `hoe kun je samen een geheim wachtwoord afspreken, terwijl je wordt afgeluisterd? De tak van de wiskunde die Elliptische krommen heet, biedt daarvoor uitkomst.

’s Middags en ’s Avonds is er tijd voor andere activiteiten, zoals excursies, sporttoernooien, twee wiskundewedstrijden en facultatieve workshops. Deze workshops kunnen van alles zijn. Afgelopen jaar hadden wij bijvoorbeeld de Europees kampioene Go op bezoek die over dat spel een workshop gaf. Er was echter ook een workshop die niets met wiskunde te maken had. Die werd gegeven door een POI-beoefenaar. Dat ziet er heel gaaf uit – kijk maar naar dit filmpje:

Voor wie meer over het kamp wil weten, kan dit filmpje bekijken of dit artikeltje lezen. Daarnaast heb ik ook nog een stukje geschreven over een van de workshops van het kamp van vorig jaar.

Als je een plek op dit kamp wil winnen – of het gewoon leuk vindt om puzzeltjes te maken – kun je je tot en met woensdag op school inschrijven voor de Kangoeroewedstrijd.


P.S. Het antwoord op de puzzel is 0,8. Om de puzzel op te lossen moeten we twee dingen tellen:

  • Het aantal mogelijkheden, waarbij de linkerschaal lichter is dan de rechter.
  • Het aantal mogelijkheden, waarbij de linkerschaal lichter is dan de rechter en bovendien geldt dat het gewicht van 106 gram op de rechter weegschaal staat.

Het eerste aantal is 10 en het tweede is 8 (denkvraag: hoe kun je deze twee aantallen slim tellen?). De kans is dus \frac{8}{10}=0,8.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s