Een schitterende quilt

De bijzondere quilt hieronder is gemaakt door Inge Steenberg. Met dit kunstwerk laat zij op een mooie manier een wiskundig onderdeel zien. Kun jij ontdekken welk onderdeel dat is?

Quilt_lage resolutie
Klik hier om de quilt in een hogere kwaliteit te bekijken.

Op de quilt zijn de getallen 1 tot en met 100 afgebeeld. Ieder vakje stelt één getal voor. Hierbij zijn alle priemgetallen helemaal ingekleurd. Dat zijn de getallen die je alleen kunt delen door één en zichzelf.

TweeEnDrie
De getallen twee en drie bestaan uit vlakken van één kleur.

Het getal zes is geen priemgetal, omdat je zes kunt delen door twee en drie. Daarom is het vakje van het getal 6 opgebouwd uit de kleuren van 2 en 3.

Zes
Zes heeft de kleuren van 2 en 3, omdat 6=3\cdot 2.

Op deze manier is ieder vakje van het quilt gekleurd. Zo bestaat 12=2\cdot 2\cdot 3 uit twee gele stukken (van het getal 2) en één blauw stuk (van het getal 3).

Twaalf
Het getal twaalf

Het mooie van de quilt is dat je er ook hele mooie patronen in kunt ontdekken. Zo zie je dat in de vijfde kolom alle vakjes paars hebben. En dat als een blauw onderdeel heeft, het vakje dat er linksonder zit ook een blauw onderdeel heeft. Kijk maar eens of je nog meer patronen kunt ontdekken. Kun je ze ook nog verklaren?

Vermenigvuldigen

Een van de gave eigenschappen van deze quilt is dat je de kleurtjes kunt gebruiken om te vermenigvuldigen. Het is namelijk zo dat als je 6 \cdot 7 doet je op het vakje terecht komt met de kleurcombinatie van 6 en 7.

Vergelijking6742

Dit werkt voor iedere keersom (probeer het maar!) en je zou de quilt van Inge Steenberg dus zelfs kunnen gebruiken om getallen te vermenigvuldigen.

Prime Climb

Het bordspel Prime Climb maakt van dezelfde kleuring gebruik als deze quilt. Ik gebruik dit spel altijd om leerlingen kennis te laten maken met priemgetallen en priemfactoren. Dat is een grote aanrader!

Op de site van het spel kun je voor 15 euro een PDF van alle benodigde materialen downloaden om deze vervolgens onbeperkt op A3 te kunnen printen (overigens speel ik het spel zelf in de klas meestal zonder de bijzondere kaarten).


Tot slot: Dank aan Bob Pruiksma voor de foto van de quilt en het idee!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s