Pi dag

Het is vandaag 14 maart. Wiskundigen vieren op deze dag Pi dag. Dat doen ze, omdat ze in Amerika 14 maart noteren als 3-14 en dat zijn precies de eerste decimalen van Pi. De meeste wiskundigen vieren dit gewoon door het eten van een stukje Pie (Engels voor taart).

Pi_wikimedia
Een typische Pi dag taart.

Er zijn echter ook wiskundigen die op Pi dag proberen om Pi op een originele manier te benaderen. Zo heb ik in mijn studententijd meegedaan aan een activiteit waarmee we pi benaderden door frikandellen te gooien. Dit is het zogenaamde Buffon’s naaldenexperiment dat in onderstaande video wordt uitgelegd (met lucifers in plaats van frikandellen).

Het leukste van Pi dag is echter dat op deze dag er altijd veel filmpjes verschijnen over pi. Zo had 3Blue1Brown vandaag een filmpje over dat het eigenlijk toeval is dat Pi 3,1415… geworden is in plaats van 6,1831…

Hoewel ik dit een heel leuk filmpje vind, haalt dit het niet bij het filmpje dat 3blue1brown een paar weken geleden publiceerde. Door die video ben ik mij gaan realiseren dat als je pi ziet dat altijd iets met een cirkel te maken heeft. Zelfs als je dat niet direct verwacht, zoals bij de vergelijking 1+ \frac{1}{4} + \frac{1}{9} + \frac{1}{16} + \frac{1}{25} + ... = \frac{\pi^2}{6}.

Met al dit moois moet het wel een geslaagde Pi dag worden!

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s