Luciferpuzzels

Ik hou zelf enorm veel van luciferpuzzels. Dat zijn puzzels waarbij je lucifers moet neerleggen, verplaatsen of verwijderen. De puzzel hieronder is daarvan een simpel voorbeeld. Je moet er twee lucifers verwijderen, zodat er een kloppende som ontstaat.

SomMetLucifers

Een andere leuke puzzel hoort bij het plaatje hieronder.  Je zier hierin 5 vierkanten (4 kleine en 1 grote). De puzzel is om drie lucifers te verplaatsen, zodat je na de verplaatsingen nog maar 3 vierkanten hebt. Bovendien moet iedere lucifer onderdeel zijn van minstens één vierkant.

3vierkanten

Als je dit soort puzzels leuk vindt, is het spel Matches Puzzle Game voor tablets en mobieltjes een echte aanrader. Het spel heeft slechts twee kleine nadelen: volgens mij is het niet geschikt voor mensen met kleurenblindheid en op sommige plekken in het spel had de moeilijkheidsgraad van mij iets sneller op mogen lopen. Verder zijn het gewoon 1300 interessante opgaven en raad ik dit spel dus van harte aan!

Tot slot

Ik ben al een tijdje bezig om een workshop te maken waarbij ik constructies met passer en liniaal combineer met luciferpuzzels. Een leuk voorbeeld dat ik in deze workshop wil gaan gebruiken, is de volgende puzzel:

Je hebt een vierkant met zijden die precies twee lucifers lang zijn. Leg in dit vierkant de drie lucifers neer, zodat de lucifers samen een veelhoekslijn  (een lijn met in dit geval twee hoeken) vormen.

Vierkant

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s