Het robotje Leaphy

Afgelopen week ben ik bij een bijzondere workshop geweest van Roeland Smith. Hij liet de robot Leaphy zien die leerlingen uit 5VWO ontworpen hebben.  Zij geven nu lessen op basisscholen met deze robot. In deze lessen leren de basisschoolleerlingen om de robot in elkaar te zetten (met alle technieken die daar bij komen kijken) en om de robot vervolgens te programmeren, zodat die zelfstandig kan rijden.

leaphy
Het robotje Leaphy

Ontwerpen

De robotjes zijn echt heel mooi en knap ontworpen. In eerste instantie verwachtte ik dus dat ze ontworpen waren door technici met veel ontwerp-ervaring. Toch zijn de robotjes ontworpen door leerlingen uit 5VWO van het Corderius college. Roeland zei daarover `Het is bijzonder wat er met leerlingen gebeurt als ze een doel hebben. Ineens gaan ze aan en kunnen ze dingen die je niet voor mogelijk had gehouden.

Voor mij is dit het sterke punt van het robot-project. Zowel bij het ontwerpen van de robots als bij de lessen die ze er nu mee geven, zijn leerlingen bezig met het maken van hun robot – en ze hebben dus een heel duidelijk en concreet doel. In de video hieronder vertellen de ontwerpers iets over hun project.

In elkaar zetten

In de serie lessen die ze op de basisscholen geven, beginnen de leerlingen met het in elkaar zetten van de robots. Hiervoor hebben de ontwerpers een mooie handleiding en instructievideo’s gemaakt.

handleiding
Een stukje uit de handleiding van Leaphy. De hele handleiding en bijbehorende filmpjes kun je zien op de site van Leaphy.

Daarnaast nemen ze ook altijd een groepje brugklassers mee voor hun lessen op basisscholen. Deze brugklassers weten vaak nog maar weinig van de robot, maar dat maakt niet uit. Het probleem is dat de basisschoolleerlingen handen tekort komen, maar dat hoeven geen vaardige handen te zijn. Sterker nog: brugklassers zijn misschien wel geschikter. Het is namelijk leuker om het samen met een paar jaar oudere leerling te ontdekken dan om het te horen van iemand die het allemaal precies weet.

Wat ik ook bijzonder vind, is dat in dit project dus leerlingen van veel verschillende leeftijden (groep 7, brugklas en 5de klas) in één lokaal veel van elkaar leren. Roeland vertelde dat ze dit op het Corderius college inmiddels vaker doen. Ze hebben contacten met basisscholen en regelmatig komen middelbare scholieren nu naar deze basisscholen om lessen te geven over iets dat ze interessant vinden (Latijn, wiskunde of dus programmeren).

Programmeren

Als de robots gemaakt zijn, gaan de leerlingen hun robot programmeren. Daarvoor leren ze een versie van Scratch die speciaal gemaakt is voor dit robotje. Hieronder zie je een stukje uit een programma van een leerling.

Programmeren_robot

Leerlingen kunnen ook zelf allerlei keuzes maken. Hoe ver voor een hindernis begin je te draaien? Welke kant draai je op? En hoe snel draai je? Laat je dit aan het toeval over of maak je jouw robot deterministisch (doet hij in dezelfde situatie altijd hetzelfde)? Zo heeft iedereen op het eind van de lessenserie echt zijn eigen robot met zijn eigen eigenaardigheden ontworpen.

Het programma waarmee je de robotjes kunt programmeren, kun je downloaden op de site van Leaphy. Op deze site vind je meer informatie als jij ook een lessenserie rond deze robotjes wilt starten.

Tot slot: een wedstrijd

Tijdens de workshop waren we met een groepje aan het fantaseren dat je eens per jaar ook een wedstrijd kunt houden tussen basisscholen. Iedere basisschool komt dan met een zelfgemaakte en geprogrammeerde robot. Bij de wedstrijd moeten deze robots dan zo snel mogelijk door een paar doolhoven te komen. Dit lijkt mij best een uitdaging, maar het zou mij niets verbazen als basisschoolleerlingen dit blijken te kunnen programmeren als ze dat echt willen!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s